Byta elleverantör

Dags att byta elleverantör? Det kan vara en mycket god idé. Genom att välja rätt bolag kan du tjäna flera tusenlappar om året ifall du bor i villa. Att byta elleverantör är faktiskt mycket smidigare än många kan tro.

Jämför Elpriser & byt elbolag, klart på 3 min. Klicka här !

Det första du gör när du ska byta elleverantör är att säga upp ditt gamla avtal. Detta göra du genom att först och främst hålla god koll på när ditt nuvarande avtal löper ut. Kom ihåg att elavtal börjar gälla från och med den förste i varje månad, och att avtal ska sägas upp en månad i förväg.

Det innebär att om du vill byta elleverantör i och med ett årsskifte så ska du säga upp ditt nuvarande avtal i slutet av november. När du byter från en elleverantör till en annan så är det vanligt att ditt nya bolag hjälper dig med alla praktiska detaljer.

Väljer du att byta elleverantör innan ditt nuvarande avtal har löpt ut så fungerar även det. Men då ska du komma ihåg att du måste betala en straffavgift. I vissa fall kan det dock vara så att ditt nya elbolag erbjuder sig att betala denna avgift åt dig, i utbyte mot att du skriver under ett avtal som löper över lång tid.

På marknaden idag finns det fler än 100 olika bolag att välja mellan. För att få en bra uppfattning om priser så kan du surfa in på Energimarknadens elprisjämförelse, Elpriskollen. Hit är nämligen elhandelsföretagen tvungna att rapportera sina priser.

Innan du byter avtal ska du också ta ställning till ifall du vill ha fast, rörligt eller mixat avtal. I längden är det mest förmånligt att satsa på rörligt avtal. Men ett fast avtal är tryggare då det inte påverkas av utvecklingen på den nordiska elbörsen NordPool.

När man ska byta elleverantör är det viktigt att veta skillnaden mellan elhandelsföretag och elnätsföretag. Det är nämligen endast det förstnämnda som du kan byta. Vilket nätföretag som du har beror helt enkelt var någonstans som du är bosatt. Endast en flytt kan leda till att du byter nätföretag.

Att byta elleverantör är dock bara en del för sänka dina elkostnader. Vi svenskar slösar oerhört med vår el, och med väldigt små förändringar i vårt konsumtionsmönster så kan vi bespara både plånbok och miljön problem. Det kan vara en så enkel sak att man skruva ner termostaten någon grad, eller är lite mer försiktig i sin förbrukning av varmvatten.