Grön el

Satsa på el som har Naturskyddsföreningens märke BRA MILJÖVAL. Då vet du att din el kommer från förnyelsebara energikällor. Ju fler som ställer om till att använda sig av grön el, desto mer kommer dessa energikällor att byggas ut.

Jämför Elpriser & byt elbolag, klart på 3 min. Klicka här !

För de svenska konsumenterna finns det flera elbolag att välja mellan som satsar på grön el. Men både utbudet av grön el, och konsumenternas vilja att satsa på det skulle kunna bli mycket större. Vindkraft är ett tydligt exempel.

I Sverige utgör vindkraft en försvinnande liten del av vår energiproduktion. Men i vårt grannland Danmark så har man verkligen en betydande del av sin energiproduktion som kommer från just vindkraft. Förutsättningar för att bygga ut vindkraften i Sverige är minst lika bra som i Danmark, men ändå ser situationen ut som den gör.

Men genom att visa att du verkligen bryr dig om varifrån din el kommer så sätter du också press på våra politiker och elbolag. Att satsa på grön el går också i linje med de 16 miljömål som riksdagen har satt upp.

Genom att välja grön el så accepterar du att, i regel, betala en högre kostnad. Men genom att ställa om till att bli mer klimatsmart så kommer du ändå att tjäna pengar. Skaffa dig en elmätare för att se vilka apparater i hushållet som drar mest el.

Vill du hitta ett bra avtal för grön el så rekommenderas jämförelsesajter som Elskling och Compricer. Deras tjänster är helt gratis. Det finns en rad olika bra sajter för dig som vill fördjupa din kunskap om grön el, såsom Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Om märkningen BRA MILJÖVAL finns så kan det betyda fyra olika saker: elen har antingen producerats i vindkraftverk, med solceller, i en biobränsleanläggning eller med vattenkraft, i ett kraftverk som är byggt före 1996. Märkningen kommer från Naturskyddsföreningen.

När du väljer grön el så ska du också bestämma dig ifall du ha ett fast, rörligt eller mixat avtal. Dessa avtal löper i regel över ett år i taget. Vill du ha trygghet i ditt avtal så ska du satsa på fast avtal.

Rörligt avtal är dock billigast i längden, men då får du å andra sidan räkna med att elräkningen kan skjuta i höjden under vissa månader. I synnerhet får du räkna med en prisuppgång under årets kallaste månader.