Teckna elavtal

Dags att teckna nytt elavtal? Nöj dig inte med första bästa som du hittar. Ta dig tid till att jämföra vad olika elbolag kan erbjuda. Vill du inte jämföra elavtal på egen hand så kan du bland annat använda dig av jämförelsesajter som Elskling och Compricer.

Jämför Elpriser & byt elbolag, klart på 3 min. Klicka här !

Innan du tecknar ett elavtal så ska du bestämma dig för vilken typ av avtal som kan vara aktuellt för dig. På elmarknaden skiljer man mellan tre olika typer av grundavtal. Dessa kallas för rörliga, fasta och mixade.

Är du beroende av att veta ganska exakt vad din elräkning kommer att landa på så ska du teckna ett fast elavtal. Då är priset på din el bundet, i regel ett år i taget. I längden är det dock inte alltid mest ekonomisk fördelaktigt att teckna ett fast elavtal.

Om din hushållsekonomi klarar en stundom hårdare belastning så bör du satsa på att teckna ett rörligt avtal. Då följer ditt elpris utvecklingen på den nordiska elbörsen NordPool. Detta innebär att din elräkning kommer att bli högre under årets kallaste månader.

Väljer du att teckna ett mixat avtal så består hälften av avtalet av en fast del, och den andra hälften av en rörlig. Har du inte gjort något aktivt val när du tecknat ditt elavtal så betalar du troligen ett tillsvidarepris.

Detta är det minst förmånliga avtalet. Priset är högt, och den enda fördelen är att du kan byta ditt tillsvidarepris mot någon annan avtalstyp. Har du tecknat fast elpris är du bunden över ett helt åt. Det går förvisso att bryta sitt fasta elavtal i förtid, men då gäller kommer du att få betala en straffavgift.

Oavsett vilken typ av avtal som du väljer att teckna så är det viktigt att du funderar kring varifrån du vill att din el ska komma. Bryr du dig om vår gemensamma miljö så ska du satsa på el som kommer från förnyelsebara energikällor. Många väljer dock ett annat alternativ då man anser att det är lite för dyrt att teckna denna typ av avtal.

Men om det handlar om att spara pengar på din elräkning så är det inte avtalstypen som gör den största skillnaden. För att verkligen minska kostnaderna så ska du ställa om ditt sätt att förbruka el i hushållet. På grund av att vi historiskt sett haft ett lågt elpris i Sverige så har vi slösat med elen.